Múlt hónapban voltam Plitvicén. Nem ilyennek képzeltem. Valahogy egész  másnak. Nem gondoltam, hogy ennyire nagy és kiterjedt tórendszerről van szó.

A víz elképesztően tiszta a tavakban, lelátni a fenekére, és nem tudja az ember, vajon milyen mélység van ott. Lehet, hogy 30 cm, de lehet, hogy több méter.

Az időjárás nem vett kegyeibe, mert elég párás volt az idő, esős, a nap sem sütött úgy, ahogy kellett volna:-)

Nagyon érdekes járkálni a vízre épített utakon, sok helyen egyik oldalon a hegy, másik oldalon a víz. Sok turista látogat el a Plitvicei-tavakhoz, ezért nagy tömeg van. Óvatosan kell közlekedni a keskeny utakon, mert mindig szembejön egy-egy nagyobb csoport.

A gyalogos séta után az ember eljut egy tóhoz, ami több kilométer hosszú, és hajók járnak rajta. A hajók csendesen suhannak a vizen, sűrűn járnak, segítségükkel lehet eljutni a tórendszer másik részéhez.

Sajnos eléggé üzleties már az egész, ütemesen hozzák a csoportokat, akiknek kevés időt adnak a túrára. Kijáratnál láttam a turistaútvonala térképét, ahol fel van tüntetve az is, a különböző túraútvonalakat mennyi idő alatt lehet megtenni. Ehhez képest 1,5-2 óra alatt tettünk meg egy 4 órás túrát. Ezért nincs idő arra, hogy az ember csak megálljon, és nézelődjön, csodálkozzon, gyönyörködjön. Jönnek az emberek szembe és mögöttünk is, sodor a tömeg. Lehet, az volt a gond, hogy szombaton volt mindez.

Mindenesetre nagy élmény a Plitvicei tóegyüttes, nem szabad kihagyni, ha arrafelé jár az ember.

Szerző: Mircuska  2009.10.20. 08:48 komment

Címkék: kirándulás plitvice szép helyek

süti beállítások módosítása